A Sacher tortát méltán kedvelik szülőhazájában, Ausztriában, és szerte a világon. Ennek az édességnek az egyszerűségében rejti nagyszerűsége. Születését - az akkor mindössze tizenhat éves- Franz Sachernek köszönheti, aki ezt a desszertet Metternich hercegnek alkotta meg.
Ma mi is teszünk egy kísérletet az elkészítésére.
Kezdésnek keverjünk habosra 150 g vajat, és 75 g porcukrot. Mikor már habos, egyesével keverjünk hozzá hét tojás sárgáját.
Vízgőz felett olvasszunk fel 150 g étcsokoládét. Ezt az olvasztott csokoládét öntsük a habosra kevert vajas masszához, és alaposan dolgozzunk össze.
A tojások fehérjét 80 g cukorral verjük kemény habbá. Ha elkészültünk, a habot forgassuk a csokis krémhez, és szitáljunk bele 160 g lisztet. Itt már nem kell túlzásba vinni a keverést, igyekezzünk nem megtörni a habot.
Mikor ezzel elkészültünk, öntsük az egészet egy kivajazott tortaformába, és 180 fokon kb. háromnegyed óra alatt süssük készre. Érdemes időnként hústűvel, vagy késsel ellenőrizni a tészta állagát.
Amíg várakozunk készítsük el, a torta bevonáshoz szükséges mázt. Ehhez szükségünk lesz fél deci vízre, amit egy edényben felforralunk. A forrásban lévő vízbe öntsünk 110 g porcukrot, és pár csepp olajat. Ha összekevertük a hozzávalókat, vegyük le a tűzről az edényt, és rakjunk a forró keverékbe 150 g étcsokoládét, és 60 g vajat. Az így kapott keveréket rakjuk kicsit félre, és hagyjuk hűlni.
Ha a tésztánk megsült, vegyük ki a sütőből, és középen hosszában vágjuk félbe. Amíg a tészta hűl, forraljunk fel kb. 200 g baracklekvárt. Ezzel kenjük meg a torta belsejét, majd az oldalát, és a tetejét is. Ezután a tortát 40 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
A 40 perc leteltével elővesszük a csokimázt, és leöntjük vele a süteményt. (A csoki ekkora valószínűleg kihűlt és kissé összeállt, ezért érdemes kicsit megmelegíteni.)
A Sacher tortát általában tejszínhabbal díszítik, és tálalják. Én a díszítéshez használtam még egy kevés felszeletelt aszaltbarackot, és reszelt csokoládét, de ez ízlés szerint variálható.
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
150 g vaj
75 g porcukor
7 db tojássárga
150 g étcsokoládé
7 db tojásfehérje
80 g kristálycukor
160 g liszt
50 ml víz
110 g porcukor
150 g étcsokoládé
60 g vaj
pár csepp olaj
200 g baracklekvár